Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τριχόπτωση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τριχόπτωση

Από μικρή θεωρούσα τα υγιή και περιποιημἐνα μαλλιά σημάδι ευεξίας στον άνθρωπο που είχα απέναντί μου. Μου άρεσε να μυρίζω φρεσκο-λουσμένα μαλλιά στην τάξη και χαιρόμουν όταν οι φίλες μου έρχονταν καλοχτενισμένες στο σχολείο, όπως εγώ. Από μικρή, επίσης, ήθελα να φροντίζω τα μαλλιά μου μόνη, να χτενίζομαι μόνη, να διαλέγω τα λαστιχάκια για τις κοτσίδες μου μόνη.

Και φυσικά συνέβησαν πολλά λάθη από τότε.

Έχοντας περάσει μία δύσκολη περίοδο με τα μαλλιά μου σε μικρότερη ηλικία, έπειτα από λάθος μεταχείριση – λόγω υπερβολικού ζήλου προφανώς. Ξύπνησα ένα πρωί και στην κορυφή του κεφαλιού μου υπήρχε ένα μεγάλο κενό, καθώς και στα σημεία δίπλα από τα αυτιά. Η διάγνωση ήταν πτώση των μαλλιών, έπειτα από συνεχές τράβηγμα πίσω με πολύ σφιχτά λαστιχάκια. Ακολούθησαν ειδικές φαρμακευτικές αγωγές και σωστά προϊόντα αλλά ευτυχώς τα κενά γέμισαν και πάλι.

Βιώνοντας μία κατάσταση αυτοάνοσου νοσήματος, λόγω λεύκης, γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η ολιστική αντιμετώπιση κάθε προβλήματος αλλά και η ολιστική στάση ζωής. Γι᾽ αυτό και μίλησα με δύο αγαπημένους μου ανθρώπους, τη Δερματολόγο μου Φωτεινή Μπαγεώργου από το For Better Skin αλλά και τον κομμωτή μου Σταμάτη Καραΐσκο από το Sadhu Hair, ώστε να πάρω τις σωστές απαντήσεις για την τριχόπτωση αλλά και έξυπνα tips για την αντιμετώπισή της.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΓΕΩΡΓΟΥ

Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

blog trichoptosi2 new

Τι είναι η τριχόπτωση;

Το τριχωτό της κεφαλής χαρακτηρίζεται από τη δική του δυναμική και διαρκώς ανανεώνεται. Καθημερινά χάνουμε 80-150 τρίχες και είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Όταν αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός αυτός, τότε μιλάμε για τριχόπτωση.


Τι είδους; Εδώ έχουμε πολλά να πούμε.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος τριχόπτωση αφορά τις τρίχες που πέφτουν από τη ρίζα και όχι αυτές που σπάνε και χάνονται, γιατί τότε μιλάμε για απώλεια του στελέχους της τρίχας και όχι αληθή τριχόπτωση. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ή η απώλεια τριχών μετά την εγκυμοσύνη. Μπορεί να είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας, όπως είναι η γυροειδής αλωπεκία ή να συμβαίνει μετά από εξαντλητικές δίαιτες ή μετεγχειρητικό στρες και άλλα.

Ό,τι και να συμβαίνει, θα πρέπει να τίθεται η σωστή διάγνωση και να δίδεται η ανάλογη αγωγή πάντα σε συνδυασμό με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης.

Είναι φυσιολογικό να χάνω μαλλιά σε νεαρή ηλικία;

Πριν την ηλικία των 30 ετών, δεν είναι συχνό να παρατηρείται «φυσιολογικά» απώλεια τριχών. Όμως για παράδειγμα, καταστάσεις όπως η εποχιακή τριχόπτωση μας επηρεάζουν όλους, ακόμα και αυτούς με το πιο υγιές τριχωτό. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια βιταμινών ή σιδήρου ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις είναι ορμονικής αιτιολογίας.

Είναι φαινόμενο αρκετά συχνό αν κρίνω από τα ανήσυχα νεαρά κορίτσια που βλέπω στο ιατρείο, αλλά συνήθως παροδικό και εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Η τριχόπτωση είναι κληρονομική;

Εξαρτάται όπως είπαμε από την αιτία. Όταν πρόκειται για ανδρογενετική αλωπεκία, τότε η κληρονομικότητα παίζει σπουδαίο ρόλο, όπως και όταν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα με υψηλή συχνότητα μετάβασης από γενιά σε γενιά. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση και πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού πραγμάτων που αφορούν το ίδιο το άτομο και καθορίζουν την ποιότητα και την εικόνα του τριχωτού.

Εποχιακή τριχόπτωση, υπάρχει;

Η εποχιακή τριχόπτωση είναι κάτι που επιστημονικά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, αλλά αδιαμφισβήτητα παρατηρείται, οπότε αποτελεί γεγονός. Συμβαίνει συνήθως κατά τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες μεταβατικές κλιματικά περιόδους. Πρόκειται για μια τελογενή τριχόρροια, η οποία με την κατάλληλη βοήθεια αποκαθίσταται λίγες εβδομάδες μετά.

Μπορεί το στρες να προκάλεσει τριχόπτωση;

Το στρες δεν αποτελεί αληθή αιτία τριχόπτωσης, μπορεί όμως να επιδεινώσει οποιαδήποτε άλλο είδος αλωπεκίας. Η περίπτωση που το στρες αποτελεί παθολογική αιτία είναι όταν μιλάμε για μετατραυματικό στρες, πχ μετά από χειρουργική επέμβαση, εξαντλητική δίαιτα, μεγάλη απώλεια αίματος κλπ. Συνήθως εμφανίζεται 1-2 μήνες μετά το συμβάν και αποκαθίσταται πλήρως σε διάστημα 3-6 μηνών.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα μαλλιά μου;

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα μαλλιά μας και «θετικά» και «αρνητικά». Κατά τη διάρκεια των 9 αυτών μηνών τα μαλλιά μας πληθαίνουν και αυξάνονται σε όγκο, λόγω της αλλαγής του ορμονικού προφίλ. Αμέσως μετά όμως, επειδή οι ορμόνες επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, επανέρχονται και τα μαλλιά στην πρότερη κατάσταση.

Καμιά φορά το φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί, αλλά επανέρχεται τους επόμενους μήνες με την κατάλληλη υποστήριξη.

Επηρεάζονται τα μαλλιά μου από τη διατροφή;

Η καλή διατροφή είναι πάντα σύμμαχος της καλής λειτουργίας ολόκληρου του οργανισμού. Τα μαλλιά μας χρειάζονται και αυτά θρεπτικά συστατικά για να είναι γερά, να αντέχουν την ταλαιπωρία από τους εξωγενείς παράγοντες και από τις ενδογενείς αλλαγές.

Φροντίζω πάντα οι ασθενείς μου να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο, κυστίνη, ψευδάργυρο, βιοτίνη και αντιοξειδωτικά. Όταν η διατροφή δεν επαρκεί, χορηγώ αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής για περαιτέρω ενίσχυση των αποθηκών. Επίσης συστήνω την κατανάλωση συνενζύμου Q10, το οποίο επιταχύνει όλες τις διαδικασίες που συντελούνται σε αυτό το θαυμάσιο εργαστήριο, το σώμα μας.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Haute Coiffure Greece & Kérastase Ambassador Greece

blog trichoptosi3 new

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟ

Ο Σταμάτης είναι ο Hair Guru μου και εμπιστεύομαι πάντα τη γνώμη του σε ό,τι αφορά τα μαλλιά μου. Από το Σταμάτη έμαθα τη σημασία της ολιστικής αντιμετώπισης, την αξία της ισορροπημένης διατροφής αλλά και την αναγκαιότητα των σωστών προϊόντων, προκειμένου να έχω υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Έχοντας περάσει αμέτρητες ώρες στο κομμωτήριο και έχοντας δοκιμάσει αρκετές θεραπείες για τα μαλλιά μου, καταλήξαμε με το Σταμάτη στη χρήση προϊόντων ανάλογα με την περίοδο αλλά και την κατάσταση των μαλλιών μου.

Αυτό που κρατώ σαν σημαντικό tip από την πλευρά του – και είναι ουσιαστικά και κάτι που συμβαίνει και στο λουτήρα Sadhu – είναι η διατήρηση της ίδιας θερμοκρασίας νερού στο λούσιμο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι λάθος να υπάρχει εναλλαγή θερμοκρασίας, καθώς τα μαλλιά σοκάρονται.

Ενεργό οξυγόνο στο κομμωτήριο και αμπούλες στο σπίτι

Η σειρά Genesis της Kérastase εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της απώλειας τριχών και είναι την έχω λατρέψει για όλα τα “μαγικά” της στοιχεία συν το υπέροχο άρωμα της, που μου γεννά πάντα θετικά συναισθήματα.Στην ολοκληρωμένη αυτή σειρά, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένα δύο προϊόντα που αξίζει να ενταχθούν στην διαδικασία αντιμετώπισης.

Το ένα από αυτό είναι το Kérastase Genesis Detoxifying & Bodifying Powder, το οποίο είναι μια αναβράζουσα και αποτοξινωτική θεραπεία κατάλληλη για κάθε τριχωτό της κεφαλής και αφορά κυρίως τα εξασθενημένα μαλλιά με τάση να σπάσουν.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το σαμπουάν ως καθαριστική θεραπεία για την απαλή αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής, ή με τη μάσκα ή το μαλακτικό ως αναζωογονητική θεραπεία για την αναζωογόνηση των μαλλιών και την απομάκρυνση των μολυσματικών σωματιδίων. Η διαδικασία γίνεται στο κομμωτήριο και συστήνεται μία φορά το μήνα.

Έπειτα, συνεχίζω τη θεραπεία στο σπίτι με τις Cure Anti-Chute Fortifiantes Αμπούλες. Πρόκειται για μία ενδυναμωτική τελετουργία κατά της τριχόπτωσης, για τα αδύναμα μαλλιά με τάση για τριχόπτωση. Είναι εμπλουτισμένη με έναν μοναδικό και ειδικά σχεδιασμένο συνδυασμό συστατικών, δρα κατά της τριχόπτωσης και αφήνει τα μαλλιά πιο όμορφα. Συστήνεται μία αμπούλα μετά το λούσιμο, μία φορά την εβδομάδα.

blog trichoptosi
kerastase genesis new